Η υστεροσκόπηση είναι μία ειδική, ελάχιστα επεμβατική εξέταση του εσωτερικού τμήματος της μήτρας (ενδομήτριο) και του τραχήλου.
Η εξειδικευμένη αυτή εξέταση, συμβαίνει με το υστεροσκόπιο, ένα λεπτό και εύκαμπτο εργαλείο, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 2,9 cm. Αποτελείται από ένα προσοφθάλμιο φακό με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής τεχνολογίας, που εισέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου, στην κοιλότητα της μήτρας. Η προσέγγιση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου, χωρίς τομή ή τραυματισμούς. Έτσι, επιτρέπεται η προβολή της εικόνας του ενδομητρίου σε έγχρωμη οθόνη αλλά και η μαγνητοσκόπηση της επέμβασης.

Η διαδικασία της υστεροσκόπησης μπορεί να έχει τόσο διαγνωστικό, όσο και χειρουργικό χαρακτήρα. Έτσι, η υστεροσκόπηση εφαρμόζεται για την ανεύρεση ανωμαλιών στην ενδομητρική κοιλότητα. Στην περίπτωση που βρεθούν παθολογικά σημεία κατά την διάρκεια της εξέτασης, αφαιρούνται την ίδια στιγμή.

Συνήθως, η υστεροσκόπηση συνιστάται:
-Για τον έλεγχο της υπογονιμότητας
-Αν η ασθενής έχει έντονες και πολύ επώδυνες περιόδους
-Αν παρουσιάζει ανεξήγητη αιμορραγία μέσα στον κύκλο (πχ εξ’αιτίας ορμονικής ανισορροπίας, όγκων, ινομυωμάτων ή πολυπόδων)
-Για να διαγνώσει πολύποδες ενδοτραχηλικούς και ενδομητρικούς
-Για να διαγνώσει ινομυώματα
– Μετά από αποτυχία κυήσεως σε δυο συνεχόμενες προσπάθειες εξωσωματικής
-Για την διάγνωση ενδομητριωσικών συμφύσεων/παρουσία φλεγμονών
-Για να εξεταστεί η κατάσταση των σαλπιγγικών στομίων
-Για να εξεταστεί το σχήμα της ενδομητρικής κοιλότητας και η ανατομία της κοιλότητας της μήτρας
-Για να εξεταστούν προβλήματα αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση
-Για την εξέταση του πυελικού πόνου
-Στις συχνές/καθ’έξιν αποβολές

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται στην κλινική. Χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή μέθη. Η διάρκεια της είναι λίγα λεπτά και η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη. Δεν απαιτείται νοσηλεία, αρά η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι της.