Η φυσική εμμηνόπαυση αποτελεί φυσιολογική συνέχεια της ζωής της γυναίκας. Ουσιαστικά, η εμμηνόπαυση, σηματοδοτεί την διακοπή της φυσικής ικανότητας της γυναίκας για τεκνοποίηση. Συγκεκριμένα, η ολοένα και περισσότερο μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, φέρει οριστική διακοπή της έμμηνης ρύσης. Έτσι, εγκατεστημένη εμμηνόπαυση έχουμε εν απουσία της έμμηνης ρύσης για 12 συνεχόμενους μήνες, χωρίς να υφίσταται άλλο αίτιο παθολογικό ή μη.
Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια, αλλά κυμαίνεται από γυναίκα σε γυναίκα, μεταξύ των ηλικιών 47 έως 55 ετών.
Τα στάδια που αφορούν στην εμμηνόπαυση είναι:
η προεμμηνόπαυση (διατήρηση αναπαραγωγικής ικανότητας και απουσία εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων), η περιεμμηνόπαυση ή αλλιώς κλιμακτήριος (ξεκινούν τα πρώτα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα έως κι έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης), η μεταβατική περίοδος (διαρκεί 3-5 χρόνια) και η μετεμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι είτε φυσική ή προκλητή. Η φυσική εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη της ζωής της γυναίκας, ενώ όταν η εμμηνόπαυση είναι απόρροια χειρουργικής αφαίρεσης ωοθηκών ή/και της μήτρας, φαρμακευτικής αγωγής, ακτινοβολίας ή και χημειοθεραπείας, τότε έχουμε προκλητή εμμηνόπαυση, με την παρουσία εντονότερων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, συνήθως.
Ηεμμηνόπαυση περιλαμβάνει άμεσα και απώτερα συμπτώματα, όπως αγγειοκινητικά, ουρογεννητική ατροφία, μεταβολές της διάθεσης (ψυχολογικές μεταβολές), διαταραχές στον ύπνο, στη libido, μυοσκελετικά προβλήματα (οστεοπόρωση). Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί με φαρμακευτικές μεθόδους (ορμονική θεραπεία) ή/και με εναλλακτικές θεραπείες (ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, yoga, βελονισμό, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, κατανάλωση βιταμίνης Ε και βοτάνων).