Ως αντισύλληψη ορίζεται κάθε μέτρο που λαμβάνει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι, για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ υπάρχουν σεξουαλικές επαφές.
Η αντισύλληψη αποτυπώνει την έννοια της προσωρινής αποφυγής μιας εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με τη στείρωση που είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη διαδικασία αποφυγής μιας εγκυμοσύνης.

Η αντισύλληψη δεν αρκεί απλά να συμβαίνει, αλλά οφείλει να γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης ομαδοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες:
• Φυσικές Μέθοδοι
-Αποχή από το σεξ
-Διακεκομμένη συνουσία (τράβηγμα του πέους έξω από τον κόλπο, πριν την εκσπερμάτωση)
-Ημερολογιακή μέθοδος (Μέθοδος του Ρυθμού): Yπολογίζονται οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας (ωορρηξία και 3-4 ημέρες πριν και μετά από αυτή) αν η ίδια έχει γενικώς σταθερό κύκλο. Η μέθοδος του ημερολογίου δεν είναι αρκετά αποτελεσματική και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό αποτυχίας.

• Τεχνικές Μέθοδοι
-Μέθοδοι Φραγμού:
 Το ανδρικό προφυλακτικό: προστατεύει διπλά, τόσο από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όσο και από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αν και όχι απόλυτα.
 Το κολπικό διάφραγμα/η τραχηλική καλύπτρα
 Ο τραχηλικός/κολπικός σπόγγος
 Τα σπερματοκτόνα
-Ενδομήτριο Σπείραμα (Σπιράλ): Τo ενδομήτριo σπείραμα είναι μία μικρή συσκευή από εύκαμπτο ιατρικό πλαστικό και μέταλλο, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, που τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας, εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
-Ορμονική Αντισύλληψη: Η ορμονική αντισύλληψη υπάρχει με τη μορφή των χαπιών (αντισυλληπτικά χάπια: σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης τα οποία δρουν καταστέλλοντας την ωορρηξία) και με άλλες μορφές όπως την ενέσιμη, τη ρινική (spray), τo oρμονικό ενδομήτριο σπείραμα (φέρει μία δεξαμενή/αντλία βραδείας απελευθέρωσης μιας προγεσταγόνου ορμόνης η οποία απελευθερώνει στον οργανισμό μια καθημερινή ποσότητα ορμόνης με αντισυλληπτική δράση), τα διαδερμικά αυτοκόλλητα (patch).
-Στείρωση/Στειροποίηση (γυναικεία ή ανδρική)
-Χάπι της επόμενης μέρας-Επείγουσα αντισύλληψη: Η μέγιστη καθυστέρηση για τη λήψη του σκευάσματος είναι οι 72 ώρες. Όσο πιο σύντομα γίνει η λήψη του χαπιού, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικότητάς του. Σε καμία περίπτωση η επείγουσα αντισύλληψη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αφού η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Γενικότερα, οι μέθοδοι αντισύλληψης ποικίλουν, λίγες όμως, είναι οι αξιόπιστες και ενδεδειγμένες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι η τεχνητή έκτρωση, που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να φέρει αντιμέτωπη την γυναίκα με κινδύνους που αφορούν στην υγεία της.